Warmtepompboilers

Naast de zonneboiler kan je ook opteren voor een warmtepompboiler om je te voorzien in sanitair warm water. Bij de eerste techniek krijg je de warmte rechtstreeks op je dak van de zon. Een warmtepompboiler plaats je in huis en haalt de hitte uit de omgevingslucht. 

Een warmtepompboiler is op zich een gewone boiler. De verwarming vindt alleen niet plaats door een elektrische element of brander, maar benut de restwarmte uit de lucht. Door middel van de ventilator wordt die lucht aangezogen. Vervolgens wordt deze over een warmtewisselaar geleid, die gevuld is met koudemiddel. De lucht staat warmte af en wordt als koude lucht afgevoerd. Door de warmte van de lucht verdampt het koude-middel. Hierdoor ontstaat koudemiddelgas.

Dit gas wordt door een compressor samengeperst waardoor de temperatuur oploopt tot max. 85°C. Rond de tank van het tapwater bevindt zich een tweede warmtewisselaar waarin het koudemiddelgas op hoge temperatuur zijn warmte afstaat aan het tapwater. Op basis van dit principe wordt 2/3 van de energie, nodig om het water te verwarmen, onttrokken aan de lucht. Dit continuproces wordt het tapwater opgewarmd tot 70°C.

Viessmann warmtepompboiler
Junkers warmtepompboiler
Ariston warmtepompboiler